Waste Diversion

During works to construct a new 65-bed hotel adjacent to the existing golf club, it was necessary to reduce the ground over a 620 metre squared area by between 1.6 metres and 3.6 metres. This produced over 2800 metres cubed of soil which was originally planned to be removed to landfill.

We decided to revise the plan in order to reduce the impact of waste, and instead moved the soil to a part of the golf course that was currently unused wasteland. The pile was formed into a new landscaped area that is now being seeded for use as an extra practice putting green.

The benefits were multiple:

  • 2800m3 ‘waste’ was diverted from landfill and re-used on site.
  • Fewer heavy were vehicles required on-site or driving through the community to and from the site – this reduced unnecessary noise and air pollution, as well as health and safety risks associated with their movement both on and off site.
  • More golf facilities are being provided for the community to use.
  • It saved the client almost £70,000 in waste removal costs.
  • Improved the look of the area for neighbouring residents.
  • Provided more usable areas for the local ecology.

Footer Reference

Entry submitted by J M Scully


Did you find this article helpful?

Please rate this article

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Leave a comment

Return to previous page

The Scheme does not promote or endorse any products, goods or services. For more information, click here.